Vaunuhullu

Vaunuhullun viimeiset virret.

Hurahdin täysin vaunuihin jo ensimmäisen kerran vuonna 2008, kun aloin odottamaan esikoistani. Silloin uutuutena vaunuihin oli tullut ”travel system” joka mahdollisti kaukalon liittämisen ratasrunkoon. Tällöin pitkän pohdinnan jälkeen meille tulivat karhean uudet Brio Sing vaunuyhdistelmät. Valitettavasti valokuva arkisto on hukannut kaiken aineiston näistä kärreistä, mutta moni vaunuhullu varmasti tunnistaa yksilöt.

Seuraavan kerran haikara ilmoitti saapumisestaan 2016. Jo raskauden varhaisessa vaiheessa aloin kartoittamaan tiukkaa analyysia seuraavista menopeleistä. Lopulta meille tuli Emmaljungan Duo Edge, maleerattu harmaa sävyllä.

Täydellisen harmaan sävyn kruunasivat konjakin väriset yksityiskohdat. Työnnettävyyden tasaisuus oli verrattavissa auto maailman, Mercedes-Benz, E-malliin. Suuret pyörät kulkivat tasaisestti, missä tahansa maastossa ja koppa oli tilava. Kaukaloa varten hankimme erikseen pienet matkarattaat.

Ei mennyt kauan, kun vauva nro.3 saapui maailmaan. Vuosi ehti vaihtua 2017:sta. En raaskinut luopua vielä Emmaljungan lippulaivasta ja hankin käytettynä Carena Gotland- sisarusrattaat. Nämä olivat erittäin hyvässä kunnossa. Purin kuitenkin rattaat pieniin osiin, vaihdoin mutterit ja kiillotin kumiosat. Musta muovi ja kumi saa hyvän ehostuksen, esimerkiksi Bilteman mustan muovin kiillotusaineella.

Näissä rattaissa kyllä on hinta-laatusuhde kohdillaan. Suuret ilmatäytteiset renkaat takaavat mukavan työntötuntuman, myös loskassa ja lumen keskellä. Tässä huippupeli vauva + taapero sarjalle.

Tuli kuitenkin aika, kun piti päästä vauva-kuplasta liikkumaan. Niin kuin, ihan kunnolla ihmisten ilmoille. Carenat eivät kuitenkaan taipuneet kunnolla edes farmari auton takakonttiin ja kasaan laitto oli melko haasteellista.

Tilalle saapuivat, käytetyt Britax B-Dualit. Näissä oli erittäin hyvänä ominaisuutena se, että vauvan kaukalon sai runkoon kiinni ja taaperon ala-istuimeen. Kankaat olivat mustasta haalistuneet ruskeiksi, mutta kangasvärillä sävy tummeni nopeasti entiselleen.

Sisaristuimeen kävi hyvin myös Emmaljungan pehmeä kantokassi.
Tässä sumea kuva haalistuneesta kuomusta.

Rattaiden kankaiden värjäys vaatii melko paljon kärsivällisyyttä ja aikaa. Tekstiiliväri tulee kiinnittää lämmöllä kankaaseen. Muutamien vaunujen kokemuksella suosittelen varovaisella käytöllä kuumailma puhallinta tai saunaa. Kun väri kiinnittyy se höyrystyy samalla. Lämmöllä kiinnittämisessä korostan huolellisuutta ja kärsivällisyyttä.

Tilanne kärjistyi siihen, että meillä oli kerralla 5 eri rattaat ja pari koppaa lisäksi. Mielestäni nämä kaikki olivat erittäin käytännöllisiä, kun vauva ja taaperon kanssa liikkui tai heidän unirytmien vuoksi joutui erikoisiin tilanteisiin. Lopulta myönsin puolisolleni, että joudumme nyt kuitenkin osasta rattaista luopumaan. Joten myyntiin lähti… kaikki.

Tällä kertaa tilalle tuli super-setti, Emmaljungan Viking double + Em.Viking kopalla. Tämä muutti päiväunien nukutusjärjestelyt helpoksi. Taapero ja vauva kun joskus herättivät toisiaan kesken unien. Päiväuni aikaan lenkkeilin pienokaiset uniin tuplilla, kotiin palatessa siirsin vauvan kopan ykkösrunkoon ja hetken huokaisu lämpimän kahvin kanssa oli taattu.

Koko setti. Tyylikkäästi mustana.
Ihanat lämpöpussit Sleepbag.dk, täältä voit lukea lisää. Nämä olivat hyvin pinnalla vielä muutama vuosi sitten. Ominaisuuksiltaan täydelliset Pohjoisiin sääolosuhteisiin.

Emmaljungan Viking- setillä kurvailtiin monet lenkit ja reissut. Double runko vaihtui myös välissä kapeampaan Viking Double 735. Kaipasin kuitenkin ”takakontti” rattaita taas, vaikka nämä Emmaljungatkin helposti autoon heittäytyivät. Tori.fi lailoi illat taas villitysti ja meillä kävi vierailemassa Phil&Teds Vibet ja -Explorerit. Nämä rattaat saivat saman hyysäyksen kuin edeltäjänsäkkin. Purku, puhdistus ja pesu, sekä ehostus. Myös kankaat saivat mustaa väriä paikoitellen lisää.

Tässä vaiheessa rattaista- ja vaunuista oli tullut sivullinen harrastus jo. Näissäkään rattaissa ei ollut kuin hyviä ominaisuuksia, mutta silti ne lähtivät vaihtoon. Kaikki rattaat lähtivät taas kerran vaihtoon, koska ”The- rattaat” oli löydetty. Käytettynä, hieman nuhjuisena, mutta ehjänä. Nämä eivät varmaan esittelyjä kaipaa; Bugaboo Donkey duo.

Nyt jo toistan itseäni, mutta lähdin liikkeelle samalaa radalla, eli täys-puunaus ja kankaiden mustan värin lisääminen. Myös tekonahkaiset aisansuojat löytyivät Ebaysta. Haararemmin toiseen istuimeen taiteilin vanhasta nahkavyöstä. Kesäksi Aasit saivat kauniit vaaleanharmaat kesäkuomut.

Bugaboo Donkey Duo, osana sisustusta.

Syksyn tullen ihastelin Pinterestistä kauniita kuomuja ja niiden somisteita. Silmiini pisti ihanat tekoturkis koristeet kuomuihin. Näillähän siis ei ole mitään funtiota muuten, kun näyttää lämpimältä. Voisiko ne hieman suojata tuulelta?En tiedä tuulesta tai tuiskusta, mutta niin herkullisen näköiset näistä tuli.


Näiden tekemiseen tarvitset:
– joustavaa kangasta
– tekoturkkia
– kuminauhaa
– ompelukone, lankaa

Tässä kuva omista suunnitelmistani. Näistä syntyy siis 2 turkis-somistetta kuomuihin. Ohje on melko yksinkertainen, toteutus vaan vaatii hieman näppäryyttä. Aloita siis mittaamalla kuomun mitta (kts kuva). Leikkaa mitan verran pitkät, noin 7-8cm leveät suikaleet joustavasta kankaasta ja samanmoiset tekoturkiksesta. Käännä kankaiden oikeat puolet vastakkain ja ompele pitkät sivut yhteen. Ennen ompelua, työnnä turkiksen karvat sisäänpäin, että saat nupinneuloilla reunat kiinnitettyä.

Nyt sinulla on melko paksu ”putki” valmiina. Lähde kääntämään työtä toisin päin esim. kepin avulla. (kts kuva). Kun olet saanut käännetty työn, sinulla on kädessäsi ”karvamato”. Ujuta kuminauha karvamadon läpi. Kuminauhan tulee olla hieman pidempi kuin karvamadon, jotta saat sen kuomuun kiinnitettyä.

Ihanat, Syksy rattaat.

Valitettavasti lapset kasvavat liian nopeasti. Ensin ei enää haluta nukkua kopassa, sitten ei haluta nukkua edes rattaissa. Lopulta ei edes istuta rattaissa. Bugaboon Donkeyt pääsivät vielä uuteen kotiin. Joten tämän vaunuhullun säkeet alkavat loppua.

No ei kuitenkaan vielä, onneksi on lomamatkat (joskus ennen viime kevättä) ja shoppailureissut jonne pienin tarvitsee vielä kulkupeliä silloin tällöin. Suuren matkaratas vertailun jälkeen, meidän viimeiset rattaat valikoitui. Beemoo, Easy fly. Nämä pienet ja näpsäkät söpöläiset kulkevat helposti mukana. Ne avautuvat yhdellä kädellä ja samoin menevät näin kasaan. Easy fly:t yllättivät myös jämäkkyydellään ja niitä voi helposti ohjailla.

Tyylikäs muotoilu ja kauniit sävyt.
Erittäin hyvä lepoasento, jopa meidän 4-vuotias nukahteli lomareissulla useaksi tunniksi näihin.
Ja mikä kompakti koko. Säilyy meillä yleensä eteisin vaatekaapissa.


Tässä tämän ”vaunuhullun” viimeiset virret.
Erityiskiitos Facebookin ”Lastenvaunuhullut” -ryhmälle, tuesta ja ymmärryksestä harrastuksen parissa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *