Pohjaratkaisu

2017 keväällä heräsimme ajatukseen talon rakentamisesta. Sen hetkiset vapaat tontit löytyivät mieluisalta pientalo alueelta. Meille valikoitui ”ihan kiva” tontti, keskellä hatelikkoa, naapurit jokaisella tontin rajalla. Kuulostaa alkuun hieman kurjalta paikalta rakentaa unelmien koti. Tontilta kuitenkin löytyi yllättävän paljon potentiaalia, niin piharakentamisen kuin maisemankin kannalta. Tontin sijainti ja mitat hankaloittivat joidenkin suunnitelmien toteutumista, mutta toisaalta helpottivat antamalla raamit projektille.

Seuraavana vuorossa oli luonnollisesti talon pohjan suunnittelu ja tarjousten pyytäminen talopaketista. Sen verran varakkuutta uskottiin hartiapankista löytyvän, että talopaketti tulisi levypinnalle urakoitsijan toimesta. Sisustus, LVIS ja maatyöt jäi siis itse tehtäviksi.


Oikeastaan pohjan suunnittelu oli mielestäni yksi mielenkiintoisimpia vaiheita rakentamisessa. Olen itse kovasti kiinnostunut tilaratkaisuista ja arkkitehtuurista. Näin jälkeenpäin on varsin hauska huomata myös, miten pohjapiirustus muutti muotoaan. Alunperin ajatuksena oli n. 130m2, mutta lopullinen neliömäärä kasvoi 148 neliöön. Kaikkein haastavin asia oli tontin leveys, joka salli talolle leveyttä 20 metriä. Tähän tulisi sisällyttää kahden auton katos. L-mallinen talo olisi tuonut lisää vapautta tilasuunnitteluun, mutta osittain mielipide ja budjetti syistä, se suljettiin poisvaihtoehdoista.

Suunnittelu lähti liikkeelle Kastellin PLAZIA 152/178- mallista. Erityisesti ihastuimme erilliseen saunarakennukseen.

Istuimme lukuisat yöt kynät sauhuten. Luonnoksia tuli varmasti kymmenkunta, ennen kuin lopullinen pohjaratkaisu löytyi. Teimme myös jokaisesta suunnitelmasta 3D- malleja, käyttäen ilmaista Sweet home 3D- ja SketchUp ohjelmia. Ilmansuunnat kiepsauttivat alkuperäisiä suunnitelmia uusiksi. Halusimme sijoittaa olohuone-keittiön niin, että aurinko kiertää sitä koko päivän ajan.

Lopulta kesän 2017 kynnyksellä pohjapiirustus lähti arkkitehdin piirrettäväksi. Toiveemme olivat toteutuneet ja vain muutama kompromissi viilasi lopulliset piirrustukset. Viime metreillä yhdistimme erillisrakennuksen päätaloon kiinni. Suurin epäröinnin aihe oli pitkä käytävä, jonka ajattelin melkoisena hukka tilana.

Meille tärkeitä ratkaisuja kodissamme ovat:

Modernin ja perinteisen talon yhdistelmä, suuri terassi ja kuisti, yhtenäinen keittiö- ja olohuone. Keittiön ikkunasta näkee auringon nousun, ja olohuoneen puolelta auringon laskun. Kodinhoitohuone kauemmaksi oleskelutiloista, erillinen äänieristetty tila nukkumiseen ja harrastuksiin, kahden auton katos talon yhteyteen sekä tunnelmallinen kylpyhuone- ja sauna.

Seuraavissa postauksissa mietteitä, mitä olisin tehnyt toisin, nyt kun kolme vuotta talossa on asuttu. Lähiaikoina juttua myös autotallin ja terassin rakentamisesta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.