LVI- kalusteet Saksasta

+ Suuria viemäri haasteita ja vessa tarinaa!


Pohjapiirroksen edetessä päädyimme siihen ratkaisuun, että wc:itä tulee kolme. Yksi wc lähelle eteistä ja yhteistä tilaa. Suurempi wc lähelle makuuhuoneita. Saunan lähettyviin suunnittelimme kolmannen wc:n. Monesti yritimme vähentää wc:itä kahteen, mutta emme oikein saanut poistettua yhtään näistä kolmesta.


Rakensimme siis ensimmäistä kertaa taloa. Koska teimme paljon itse ja aikataulu oli nopea, niin välillä kävi niin, että suunnitelma oli vasta valmis kun tilaa työstettiin jo. En ollut kauheasti perehtynyt LVI -tekniikkaan, ennen kuin konkreettisesti putkia ja viemäreitä jo vedettiin. Muistan ikuisesti lausahdukseni putkimiehelle, -”Varmaan ihan normi-pöntöt laitetaan.” Tämä lausahdus määräsi luonnollisesti wc- istuinten viemäröinnin pysyvästi.

Siinä vaiheessa kun wc:n sisustuksia piti oikeasti rueta miettimään, olin täysin raskaus (… ja rakennus-) hormonien vallassa. Halusin seinä wc:t sittenkin. Kompromissina pienin wc sai kuitenkin tavallisen wc-istuimen, mutta kahden muun wc-tilan kohdalla lähdin kunnon ”vessa-taistoon”.

Ratkaisu toiveisiini kävi haastavaksi, koska wc- istuinten viemärit olivat melko kaukana seinästä, näin ollen seinä-wc:n kotelo tulisi tehdä jopa 30cm syväksi. Tämähän saattaisi näyttää melko hullulta. Olen kuitenkin luonteeltani melko päättäväinen, jos jotain kovasti haluan. Tarvisen aina syvälliset perustelut, ennen kuin hyväksyn vastauksen ”ei”.

Etsin kuumeisesti netistä tietoa, miten asian voisi ratkaista niin, että lopputulos olisi hyvä. En kuitenkaan halunnut wc- istuimien taakse valtavaa laatikkoa. Myös käytännöllisyys olisi kovasti kärsinyt, kun posliinit olisivat käytännössä tulleet ovien eteen.

Otin yhteyttä moneen LVI -firmaan, jopa maahantuojiin sekä LVI- tukkuihin. Välillä tuntui, että hermostutin vaativuudellani monet asiakaspalvelijat. Geberitilta sain ehdotuksen kapeammasta seinäelementistä, jossa viemäri jää posliinin alle. Wc-istuin on mallina ”floor standing”.


Innostuin kovasti näistä, mutta halusin että tuo seinäelementti asennettaisiin seinän sisään. Tällaista ei kuitenkaan ollut saatavilla. Kompolle olisi tullut myös hintaa yli 1000e +asennus. Idon POZZI GINORI -wc istuin kuitenkin inspiroi muodoltaan. Onneksi samoihin aikoihin törmäsin blogiin Tummaa puuta. Blogissa oli oikein perehdyttävä postaus LVI- tuotteiden tilaamisesta Saksasta. Suuntasin siis Saksan markkinoille (reuter.de).
Ostokori alkoikin täyttyä nopeasti. Verkkokauppa oli helppokäyttöinen ja selkeä, sekä toimitus vaikutti luotettavalta.

Seuraavaksi vertailua taulukossa Suomen ja Saksan hintahaarukkaa valituilla tuotteilla.

TuoteHinta
(Suomi)
Hinta
(Saksa)
määräkok.hinta
(Suomi)
kok.hinta
(saksa)
Hansgrohe focus 2301691043507312
Hansgrohe Crometta3192832638566
Laufen Pro, toilet seat*4991901499190
Blanco Dalago 84772802954560
Blanco Linus s-f8581971858197
yhteensä34561825
* Standfloor wc-istuimia on hyvin vähän Suomen markkinoilla, joten vertailussa saman tyyppinen wc-istuin, Ido POZZI GINORI.

Ajatusmaailmassani kovasti haluaisin aina tukea kotimaisia yrityksiä, varsinkin kivijalkakauppoja. Tässä tilanteessa kuitenkin budjetti huokaisi niin syvän helpotuksen, kun säästöä saimme 1531 euroa. (Summa NOIN arvio). Erotus hinnoilla on 1631e. Saksan toimituksen rahti oli noin 110e, joten säästöä tuli silti 1520e. Toimitus tuli 4 viikkoa tilauksesta, suoraan kotiovelle.

Erityisen suuri ero hinnassa oli keittiön hanalla. Toiveissa oli musta hana, mutta mallissa ei ollut ylösnostettavaa versiota. Keittiön avattavan ikkunan vuoksi, hanan täytyy olla siis helposti nostettavissa pois. Lisää tästä keittiö– postauksessa.

Kaunis wc-istuin ei kuitenkaan ratkaissut yksinään seinä wc- ongelmaa. Etsinnässä oli edelleen kapea seinä-wc elementti. Taas kaikkien aikojen tietokirja, google antoi vastauksen, kun osasi hieman englantia kirjoittaa. Geberitilla on ohuempi seinäelementtimalli; Geberit duofix 8. Tämän seinäelementin paksuus on vain 80mm, ja viemärin voi myös asettaa elementin keskelle. Tämä olisi ratkaisu siihen, ettei kotelo kasvaisin liian syväksi wc-istuimen takana.
No, saakos näitä Suomesta? -ei saa.
Saako näitä asentaa Suomen LVI- ”lakien” mukaisesti? -no, ei saa.

Onneksi en vieläkään luovuttanut seinä wc:iden suhteen. Seuraavaksi hakukone tuotti taas tulosta ja päädyin Fluidmaster-yrityksen sivuille. Tässä vaiheessa otin jo puhelimen kouraan, että näkemykseni tulee varmasti ymmärretyksi. Puhelimen päässä vastasi ystävällinen mies, joka kertoi minulle tarkasti mitä tarvitsen, että wc- haaveeni toteutuvat. Seuraavaksi hän selvitti vielä jälleenmyyjän yhteystiedot ja minähän painelin siis samantien paikalliseen STARK:iin.



Käytävän wc:hen asensimme LIV FIX 540, sekä LIV:n wc-istuimen. Saunalle tilasimme pelkän huuhtelujärjestelmän, jonka taitava puolisoni, timpurin avulla, asensi suoraan kylpyhuoneen seinään.

Kaikki hyvin loppu hyvin. Seuraavaksi kurkataan sitten vessojen lopputulokset.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.