Ikea Kura- sängyn tuunaus

Taaperoista on kasvanut temmeltäviä poikia.Temmeltävät pojat tarvitsevat enemmän tilaa, joten lähdimme suunnittelemaan kalusteita pikkuhiljaa ylöspäin. Minulla oli aluksi suuret suunnitelmat kattoon asti kohoavista seinärakenteista, jotka piilottaisivat melkeimpä pikku huoneita. Realistinen palaute sai kuitenkin minut palaamaan, ainakin hetkeksi, maanpinnalle. Seuraavaksi siis inspiraatiota hakemaan, hakusalla ”kerrossänky”. 

Ajatuksissa olisi jotain yksinkertaista, jopa askeettista. Useista lähteistä esille nousi Ikean Kura- sänky ja tämän monipuoliset tuunaus ideat. Siispä nokka kohti Ikeaa. Matkalla kauppaan kuitenkin huomasin tori.fi:ssä juuri ajatuksissa olevan sängyn, luonnollisesti huokeaan secondhand- hintaan.

Tässä kerrossänky, jota koristaa ihanat tarrat. Mäntypuu on tummentunut melko reippaasti. Edessä myös(kin) kirpputorilta pelastettu pieni pöytäryhmä. 

Tässä vaiheessa oletin, että edessäni on pieni hiomapaperi kierros ja vahapurkin vilautus. Toisin kävi. 

Erityisesti olin inspiroitunut Design wash -blogin postauksesta liittyen samaiseen sänkyyn. Päädyin itsekkin jättämään valkoiset välilevyt pois sängystä. Näin ulkomuodosta tulee kevyempi. Sängyn purkaminen osiin kävi nopeasti, kun puoliksi se jo purettu olikin. 

Aloitin hiomisen suoraan tasohiomakoneella, hiomapaperin karheudeksi valitsin 180. Hiomiseen meni ainakin neljä tuntia. Huokaisin helpotuksesta kun tämä vaihe oli ohi. Odotin innolla että pääsen vahaamaan kauniin pinnan puuhun. Autotallin hyllyllä olikin purkki Osmo Colorin puuvahaa, sävyssä lumi.  Innostus loppui lyhyeen kun huomasin, että lopputulos oli lähempänä vaaleanpunaista kuin tuoretta puuta. 

Oletin hupsuna että vaha valkaisisi melkeimpä punaiseksi muuttuneen männyn. Luonnollisesti näin ei käynyt. Tässä vaiheessa oli pakko laittaa puut pinoon ja nurkkaan hetkeksi. 

Näissä kuvissa tilanne ei näytä niin pahalta, mitä se oikeasti oli. Viikon siinä huilattuani päätin, että kyllä tästä vielä hyvä tulee. Puukepit heilautin autoon ja ajettiin appiukon luokse. Höylättiin jokainen puu kappale sivuiltaan (1-2mm) ja saatiin kirkkaat ja tuoreet pinnat esille. Tuoksukin oli ihanan raikas. 

En myöskään halunnut ottaa riskiä vahan kanssa, joten valitsin ihanan Bloom -puuvahan sävyssä vanilja. Kaunis, tasainen ja satiininen pinta oli taattu. Vaha on entuudestaan tuttu minulle, koska käytämme sitä myös NOHI -seinävaatteiden rimojen käsittelyyn. 

Puun syyt tulevat kauniisti esille, mutta väritys on kauttaaltaan vaaleampi kuin tuore mänty. Vihreän seinän kanssa sänky sointuu niin kauniisti.

Sänkyyn ostimme patjat Ikeasta. Sängyn koko on 90×200, joten isommatkin nukkujat voivat näissä yöpyä. Alimman patjan alla on puusäleikkö, näin patja tulee hieman irti lattiasta. Ylemmän sängyn kaide jää melko vähäiseksi ja voi olla, että lisään vielä yhden poikkipuun tuohon. 

Pieni pöytäryhmä sai myös uudet pinnat. Lattialla koreilee mummin tekemä kaunis matto. 

Lasten huoneen säilytys koki myös samalla muutoksen. Kokosimme Ikean Bestå kaapeista tällaisen kokonaisuuden. Kaapit imevät helposti kaikki lelut ovien taakse. Tavoitteena on jatkaa tätä seinustaa niin, että myös tv suljetaan ovien sisään. 

Näihin unisiin tunnelmiin on hyvä päättää tämän sängyn tarina.  Tarinalla saattaa olla jatko kertomuksia vielä, koska juuri kun olin saanut koko paketin kasaan, tajusin, että olisin voinut pienentää hyvin Kura- sänkyä, esim. kokoon 160×70. Mutta, odottakaamme kun hiomapöly on lähtenyt silmistäni. 

Vielä viimeisenä, ihana möykky, jonka pieni poika, pienillä sormillaan on mytystellyt. Suurinta taidetta äidin silmille. 

2 ajatusta aiheesta “Ikea Kura- sängyn tuunaus”

  1. Moikka!

    Mitä luuletko että tulee sama tulos jos en jaksa hioa sänkyä vaan menis suoraan vanhan männyn päälle 😅 kiitos 🙂

    1. Hei! Kokeilin itsekkin tätä, lopputulos ei valitettavasti ole samanlainen ilman hiontaa/pinnan höyläystä. 🙂 Ikean Kura-sängyn puuosissa on akryylilakka päällä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *