akustiikkataulu

Akustiikkalevyjen maalaus

Olohuoneemme vaihtoi väritystään uuden sohvan myötä loppuvuodesta. Tällöin myös äidin tekemä kaunis NOHI- seinävaate siirtyi käytävään. Seinävaate vei mukanaan kyllä tilan akustiikan. Olohuoneesta tuli vaalea ja kolkko. Aloitin pehmeyden lisäämisen runsailla verhoilla, mutta edelleen suuri seinä ammotti tyhjyyttään.

 

Ihana viskoosimatto: Mattokymppi, Ellen

Onneksi autotallista löytyy useasti ratkaisu kaikkeen. Tällä kertaa, kuin tilauksesta, sieltä löytyi 10kpl paksuja akustiikkalevyjä. Kokoa 120x60x5. Akustiikkalevyjen koostumus on melko hauras ja pinta huokoinen, mikä onkin niiden salaisuus varmasti.

Ulkomuodoltaan nämä levyt olivat aika raakileita, joten lähdin kehittämään jonkinlaista pintastruktuuria näihin. Ensimmäisenä tuli mieleen kangas tai paperi. Nämä jättäisivät huokoisuutta pintaan edelleen. Muotoilin valkoista kangasta ja nenäliinoja veden avulla keittiön niemekkeelle. Tämä oli hauskaa.

 

Kankaasta saisi hurjan hienon taulun ja uskoisin että vesiliima seos olisi järkevä kiinnitykseen. En vain pystynyt hillitsemään itseäni, kun löysin autotallista rakennus laasti astian. Pystyin heti kuvittelemaan, kuinka asettelen pienellä lastalla laastia akustiikkalevyille. Laasti on itsessään harmaata, joten päälle maalaus tulisi myös tarpeeseen. Maali ja laasti poistavat akustiikkalevyltä sen akustista ominaisuutta, tekemällä pinnasta kiinteämmän. Tämänkin tiedostaen päädyin edelleen laastiin ja maaliin.

 

Kuinka rentouttavaa tämä olikaan.

Tässä vaiheessa ääntä imevää vaikutusta levyillä oli edelleen hyvin. Lähinnä testasin tätä laulamalla näille taideteoksille. Seuraava askel olikin miettiä, kuinka huokoisuutta säilyttää edes himpun. Aloitin valkoisella spray-maalilla. Akustiikkalevyt imivät kolme spray-maalipurkkia, eikä lopputulemassa ollut suurta muutosta lähtötilanteeseen.

 

Spray maalin jälkeen tauluissa oli ohut huntu valkoista väriä. Tämä toki antoi hyvän pohjan seuraavalle maalille.

Sitten kokeiluun valkoinen kalustemaali. Sitä löytyi taas hyllyltä valmiina pieni purkillinen (0,5l). Ensimmäisistä vedoista jo päättelin, että sävy on liian keltainen. Siinä sitä nyt kuitenkin levittelin jo suurilla vedoilla. Vedot loppuivatkin jo toisen taulun kohdalla. Näin olin päässyt tilanteeseen, joka melkein jo söin motivaatiota.

 

Kalustemaalin jälkeen.

Tässä välissä pidin jo hiukan taukoa projektiin. Sitten puolisoni vinkkasi joku ilta, että siellä olisi autotallissa 9l puhtaanvalkoista katto- ja pohjamaalia. Inspiraatio palasi.

 

Näin saatiin yhteneväinen, kauniin valkoinen pinta.

 

Maalia sai toden teolla hieroa laastiin

Taulut saatiin viimein olohuoneeseen asti. Kiinnitys tapahtuisi helpoiten varmasti liimalla tai jykävällä teipillä. Tämä olohuoneen seinä on meillä ainoa ”ehjä” seinä, jossa kuvaan myös NOHI-seinävaatteita. Joten akustiikkataulujen tulisi olla liikuteltavissa.

Lähdin suunnittelemaan kiinnitystä niin, että kaikki kolme taulua olisivat kerralla nostettavissa pois. Seinässä on myös valmiina kaksi ruuvia, enkä toivo näitä lisää.

 

Aloitin ynnäämällä akustiikkalevyjen leveydet yhteen ja plussasin muutamat sentit väleiksi. Listan pituudeksi tuli 180cm ja näin toivoin että se jäisi myös reunoilta hieman piiloon. Porasin listaan ruuveille reiät (ettei lista halkea). Jokaiselle akustiikkalevylle kaksi ruuvia. Lisäsin myös kaksi ruuvia listan ylle ja näihin rautalagasta lenksut. (Nämä seinän ruuvejen mittojen mukaan). Lopulta vedin mattopuukolla akustiikkalevyihin kolot ja kuvittelin kuinka hienosti vain työnnän listan levyihin kiinni.

No, levyt ovat aika painavia, johtuen tuosta laastista. Joten akustiikkalevyn takapinta alkoi repeytymään kun nostin listaa, jossa levyt olivat kiinni. Näin ollen lisäsin listaan ja ruuveihin sekä akustiikkalevyihin runsaasti puuliimaa (Erikeper). Kuivumisaika oli n. 6 tuntia.

Vihdoin ns. ”taideteokset” ovat esillä. Päivän valo ei anna armoa ja reunimmaisessa (vas.) levyssä näkyy, kuinka maali on imeytynyt turhankin hyvin. Puolisoni onneksi vinkkasi tässä vaiheessa, sen olevan vain taiteellinen yksityiskohta.

Myönnettäköön ettei maalin peittämä pinta anna kovin suurta vastetta akustiikalle. Mutta on siinä jotain, pientä pehmeyttä, äänimaailmassa.

Siis, jos aiot päällystää tai maalata (suosittelen ensimmäistä), niin käytä jotain huokoista materiaalia tai ainakin vesiohenteisia ”huokoisia” maaleja, mitä neon? -en tiedä. Aion ehkä vielä kokeilla tuota kangas vaihtoehtoa. Onneksi Pinterest on tulvillaan ihania ideoita.

Tässäpä pitkästä aikaa DIY-sepostus. Kiitos mielenkiinnostasi. 

 

2 ajatusta aiheesta “Akustiikkalevyjen maalaus”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *